KABÁT KENDŐVEL

A dekoratív gombokkal záródó púderszínű gyapjúszövet kabát kontrasztos kiegészítője a fekete kézi szövésű kendő.

AZSÚROZOTT KENDŐ

A nagy méretű (130 cm széles, 240 cm hosszú) pamut kendőt kézi rojtozás és azsúrdíszítés teszi különlegessé. Az azsúrozás a szövet szálainak a kihúzása által történő díszítés, amely nagy türelmet és sok időt igényel.

MENYASSZONYI RUHA

Az egyedi tervezésű, hernyóselyemből készült hosszú fehér ruha és a hozzá tartozó vállkendő méltóságteli megjelenést nyújt. Az összeállítást szemdísz motívum ihlette aranyozott ékszerek teszik színesebbé. A szemdísz a fenntartó, továbbképző, tápláló isteni erő ősi jelképe.

ZSINÓROS NŐI KABÁT

A posztóból készült kézi fonású gyapjúzsinórral díszített, csomózott gombokkal záródó női kabát nagy hidegben is kellemes viselet. A zsinórdíszítés számos népcsoport kultúrájában fellelhető, a csíkszéki népviselet jellegzetes díszítőeleme. Kézzel fonott öv és bojttal bolondított tarisznya teszik teljessé az összeállítást.

HÍMZETT NŐI KABÁT

A finom gyapjúszövetből készült, kézzel hímzett télikabát tökéletes kiegészítője a közel 100 éves felcsíki rokolya (szoknya). A kabát hímzései Salamási (Gyergyószentmiklós közlében található kis falu Hargita megyében) minta alapján készültek.

MÉRETRUGALMAS GYAPJÚSZÖVET TÉLIKABÁT

A nehéz posztó télikabát különlegessége abban rejlik, hogy különböző testalkatokra illik, ezért kismamák is bátran viselhetik. A kabáthoz övre illeszthető babahám tartozik, amelynek köszönhetően kényelmesen sétára indulhatunk új családtagunkkal a hátunkon.

HAGYOMÁNYOS FÉRFI ING

A téglalapokból szabott lenvászon ing kézi ráncolással és azsúrozott díszítéssel készült. A kézelők és az ingelő gyöngyház gombokkal záródik. A ráncolás és hímzés több napos aprólékos munka eredménye. Az ing különlegessége, hogy a konfekcióiparban készült társaival ellentétben nincs vállvarrása, mégis kényelmes viselet. A karöltő részét képező háromszög alakú betoldás (pálha) lehetővé teszi a könnyű mozgást. Régen ilyen szabású ingben végzeték a mezei munkát is.